HomeGovt SchemesMany Animals Eat Grass So Why Don't Humans?

Many Animals Eat Grass So Why Don’t Humans?

মনে হয়তো প্রশ্ন আসতে পারে যে গরু ঘাস খায়, কিন্তু মানুষ ঘাস খায়না কেন?

WhatsApp Group Join Now
Instagram Profile Join Now
YouTube Channel Subscribe

The question may come to mind that cows eat grass, but why don’t people eat grass?

Many may say that this is the reason for the difference between humans and cows. The grass is a creation of nature. Then people eat potatoes but why not grass? Let’s not know the main facts. The two main polysaccharides in the plant world are starch and cellulose. Two polysaccharides in plants are prepared by photosynthesis.

Now let’s find out about starch. Why Can’t Humans Eat Grass?

The main ingredient in our diet is starch. And sources of starch are rice, wheat, corn, round potatoes, and barley. And cellulose !!! The plant cell wall is made up of cellulose. Most of the plant stems are cellulose. For example grass.

The structural component of both starch and cellulose is D-glucose.

Cellulose, however, is bound by about 300-3000 D-glucose units β-glycoside bonds.
When humans consume starchy foods, the enzymes secreted in the human digestive tract can break the α-glycoside bond of the starch molecule. As a result, people can digest starch. But cellulose (e.g. grass) β- glycosides cannot break the bond. So people cannot digest cellulose.

Google News View Now

On the other hand, when mammals such as cows and goats receive cellulose, their microorganisms can break down the β-glycoside bond of cellulose with an enzyme called গ্ল-glucosidase. This is why herbivores can digest cellulose (such as grass).


গরু ঘাস খায়, কিন্তু মানুষ ঘাস খায়না কেন?

অনেকে বলতে পারেন এর কারণেই মানুষ ও গরুর মধ্যে পার্থক্য পরিলক্ষিত হয়। ঘাস তো প্রকৃতিরই সৃষ্টি। তাহলে মানুষ আলু খায় কিন্তু কেন ঘাস খায়না? আসুন জেনে নেই মূল ঘটনা।
উদ্ভিদ জগতের প্রধান দু’টি পলিস্যাকারাইড হল স্টার্চ বা শর্করা ও সেলুলোজ। উদ্ভিদ এ দুটি পলিস্যাকারাইড সালোকসংশ্লেষণ প্রক্রিয়া দ্বারা প্রস্তুত করে থাকে। এবার আসুন জেনে নিই স্টার্চ সম্পর্কে।

আমাদের খাদ্যের প্রধান উপাদান হল স্টার্চ। এবং স্টার্চের উৎস হল চাল, গম, ভূট্টা, গোল আলু ও বার্লি। আর সেলুলোজ!!!
উদ্ভিদ কোষের প্রাচীর সেলুলোজ দ্বারা গঠিত। উদ্ভিদ কাণ্ডের বেশিরভাগই সেলুলোজ। যেমনঃ ঘাস।
স্টার্চ ও সেলুলোজ উভয়েরই কাঠামোগত উপাদান হল D-গ্লুকোজ।
তবে সেলুলোজ প্রায় 300-3000 D-গ্লুকোজ একক β-গ্লাইকোসাইড বন্ধন দ্বারা যুক্ত থাকে।

মানুষ যখন খাদ্য হিসেবে স্টার্চ জাতীয় খাদ্য গ্রহণ করে, তখন মানুষের পরিপাকতন্ত্রে নিঃসৃত এনজাইম স্টার্চ অণুর α-গ্লাইকোসাইড বন্ধন ভাঙতে পারে। ফলে মানুষ স্টার্চ হজম করতে পারে। কিন্তু সেলুলোজের (যেমনঃ ঘাস) β-গ্লাইকোসাইড বন্ধন ভাঙতে পারেনা। তাই মানুষ সেলুলোজ হজম করতে পারেনা।

অপরদিকে র্তণভোজী প্রাণী যেমনঃ গরু, ছাগল যখন সেলুলোজ গ্রহন করে, তাদের অন্তঃস্থ অণুজীব β-গ্লুকোসিডেন্স নামক এনজাইম দ্বারা সেলুলোজের β-গ্লাইকোসাইড বন্ধনকে ভাঙতে পারে। এজন্য তৃণভোজী প্রাণী সেলুলোজ (যেমনঃ ঘাস) হজম করতে পারে।

WhatsApp Group Join Now
Google News View Now
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular