Why Do Onions Make Us Cry?
Contents
Onions Make Us Cry: You went to cut an onion while cooking or frying an egg, and then tears started falling from your eyes because of the onion peel! What a mess! But what is the relationship between cutting this onion and getting tears in the eyes? Why or why not? The question does not come to mind?
Onions contain a variety of sulfur-containing compounds, one of which is the amino acid sulfoxide. When the onion is cut, an enzyme called alliinase is released inside the cell, which converts the amino acid sulfoxides compounds into volatile sulfenic acid; Which produces a compound called syn-propanediol-S-oxide, which comes into contact with tears, is responsible for bringing tears to the eyes. Simply put, contact with tears produces mild sulfuric acid, so it burns the eyes.
Note that the sensation of burning is detected by the brain through the free nerve ending (where many nerves come together) above the cornea, then this sensation is carried by the ciliary nerve and becomes parasympathetic nerves. (lacrimal gland) – stimulates. As a result, tears fall from the eyes.
How Do We Make Them Stop?
If you keep this onion in the fridge or soak it in water before chopping it, it will not irritate your eyes while chopping onions and as a result, water will not fall through the eyes. Isn’t that fun? Give it a try.
This is because sulfonic acid loses its effectiveness when it comes in contact with water when soaked in water. The same thing happens with refrigeration. Then the effectiveness of sulfonic acid decreases due to cold. As a result, it cannot come into contact with tears and form syn-propanediol-S-oxide compounds. For this reason, it does not irritate the eyes.
পেঁয়াজ কাটলে চোখ দিয়ে জল পড়ে কেন? এ থেকে বাঁচার উপায় কি?
Onions Make Us Cry: রান্না করার সময় অথবা ডিম ভাজার জন্য আপনি একটা পেঁয়াজ কাটতে গেলেন, আর তখন পেঁয়াজের ঝাঁঝের কারণে আপনার চোখ বেয়ে অশ্রু পড়া শুরু করল! কি ঝামেলার ব্যাপার! কিন্তু এই পেঁয়াজ কাটার সাথে চোখ দিয়ে পানি পড়ার সম্পর্ক কোথায়? কেনই বা এমন ঘটে? মাথায় কি প্রশ্নটা আসেনা?
পেঁয়াজে সালফারযুক্ত বিভিন্ন ধরণের যৌগ থাকে, এর মধ্যে একটি হল অ্যামিনো এসিড সালফোক্সাইড (amino acid sulfoxide)। পেঁয়াজ কাটলে এর কোষের ভেতরের অ্যালিনেজ (allinase) নামক এনজাইম বের হয়ে আসে,
যা amino acid sulfoxides যৌগগুলোকে উদ্বায়ী সালফোনিক এসিড (sulfenic acid) এ পরিণত করে; যা চোখের জলর সংস্পর্শে আসামাত্র syn-propanethial-S-oxide নামক যৌগ তৈরী করে, এটিই চোখে জল আনার জন্য দায়ী। সহজ কথায়, চোখের জলর সংস্পর্শে মৃদু সালফিউরিক এসিড তৈরী হয়, তাই চোখ জ্বালাপোড়া করে।
এখানে উল্লেখ্য যে, জ্বালাপোড়া এর অনুভূতি কর্ণিয়ার উপরে থাকা free nerve ending (যেখানে অনেকগুলো স্নায়ু একত্রে এসে মিলিত হয়) এর মাধ্যমে মস্তিষ্ক সনাক্ত করে থাকে, তারপর সিলিয়ারি নার্ভ (cilliary nerve) দিয়ে এই অনুভূতি বাহিত হয়ে প্যারাসিমপ্যাথেটিক নার্ভ (parasympathetic nerves) হয়ে ল্যাক্রিমাল গ্ল্যান্ড (lacrimal gland)-কে উত্তেজিত করে। ফলে চোখ দিয়ে পানি পড়ে।
এখন এ থেকে বাঁচার উপায় কি?
এই পেঁয়াজকে যদি আপনি ফ্রিজে রাখেন অথবা কাঁটার আগে পানিতে ভিজিয়ে রাখেন, তাহলে পেঁয়াজ কাঁটার সময় আপনার চোখ জ্বালাপোড়া করবেনা এবং এর ফলে চোখ দিয়ে জলও পড়বেনা। কি মজা তাই না? চেষ্টা করেই দেখুন..
এর কারণ হচ্ছে জলতে ভিজিয়ে রাখলে জলর সংস্পর্শ পেয়ে সালফোনিক এসিড তার কার্যকারিতা হারিয়ে ফেলে। একই ঘটনা ফ্রিজে রাখার ক্ষেত্রেও হয়। তখন ঠাণ্ডার কারণে সালফোনিক এসিডের কার্যকারিতা হ্রাস পায়। ফলে সেটি চোখের জলর সংস্পর্শে এসে syn-propanethial-S-oxide যৌগ তৈরী করতে পারেনা। এ কারণে চোখে জ্বালাপোড়াও করেনা।